Bagaimana Membuat Gulai Masam Patin Tempoyak Anti Gagal

Gulai Masam Patin Tempoyak

Anda sedang mencari ide Resep Gulai Masam Patin Tempoyak yang Enak Banget yang unik?, Resep Gulai Masam Patin Tempoyak, Bisa Manjain Lidah memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara membuat Resep Gulai Masam Patin Tempoyak, Enak untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Gulai Masam Patin Tempoyak yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Gulai Masam Patin Tempoyak, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Gulai Masam Patin Tempoyak enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Selanjutnya adalah gambar mengenai Gulai Masam Patin Tempoyak yang bisa Anda jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Gulai Masam Patin Tempoyak yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Gulai Masam Patin Tempoyak menggunakan 9 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Sebut je patin mesti teringat negeri Pahang kan.Daerah Temerloh memang diberi gelaran bandar ikan patin kerana sepanjang sungai pahang menjadi tempat ternakan ikan patin.Resepi patin tempoyak pahang memang ringkas tapi rasa memang sedap.Jom kita tengok resepi turun temurun keluarga saya ni lepas tengok jangan lupa mencuba ye.#goldenapron2020

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Gulai Masam Patin Tempoyak:

  1. 1 ekor ikan patin (potong dan bersihkan menggunakan limau)
  2. 2 cili besar merah
  3. 12 cili melaka
  4. 1 inci kunyit hidup
  5. 2 jeping asam keping
  6. 180 gm tempoyak
  7. Air
  8. Daun kesom
  9. Garam

Langkah-langkah untuk menyiapkan Gulai Masam Patin Tempoyak

  1. Sediakan bahan bahan yang hendak dimasak.Ikan patin ni saya beli ikan yang diternak dalam sungai pahang.Kami panggil patin sangkar dan rasanya lebih sedap berbanding ikan patin yang dibeli di pasaraya.
  2. Tumbuk kunyit,cili besar dan cili melaka hingga lumat.Kemudian masukkan kedalam periuk.Masukkan juga tempoyak.Jika tempoyak manis masukkan asam keping kalau tempoyak masam jangan masukkan asam keping ye nanti terlalu masam pula.Kemudian masukkan air setenggah periuk dan daun kesom.Masak kuah hingga mendidih.
  3. Apabila kuah dah masak masukkan pula ikan dan perlahankan api.Masak sehingga ikan masak lebih kurang 15 minit.Kemudian perasakan dengan garam.
  4. Apabila sudah siap boleh lah dihidangkan.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Gulai Masam Patin Tempoyak yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.