Resep Asam Pedas Ikan Jenahak Anti Gagal

Asam Pedas Ikan Jenahak

Sedang mencari inspirasi Resep Asam Pedas Ikan Jenahak yang Bikin Ngiler yang unik?, Resep Asam Pedas Ikan Jenahak, Bikin Ngiler memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara memasak Resep Asam Pedas Ikan Jenahak, Enak Banget untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Asam Pedas Ikan Jenahak yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Asam Pedas Ikan Jenahak, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Asam Pedas Ikan Jenahak yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Selanjutnya merupakan gambar tentang Asam Pedas Ikan Jenahak yang bisa kalian jadikan wawasan.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Asam Pedas Ikan Jenahak adalah 5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Asam Pedas Ikan Jenahak diperkirakan sekitar 25 minit.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Asam Pedas Ikan Jenahak yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Asam Pedas Ikan Jenahak menggunakan 20 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

#goldenapron2020 #mingguke7 Dah namanya orang Melaka, mestilah ni menu kegemaran suami. Dia terlupa beli daun kesom pun, masih tetap suruh Kak Lat masak lauk ni. Nasib baik pokok kantan dan pokok limau purut, hidup subur. Kantan pun banyak bunganya tak putus-putus, alhamdulillah, pi petik ja. Lauk ni pun dah jadi menu kegemaran anak sulung. Tak sempat Kak Lat nak berposingkan ikan ni cantik-cantik.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Asam Pedas Ikan Jenahak:

  1. 1/2 ekor ikan jenahak (kepala dan 3 keping isi)
  2. Asam jawa sebesar bola pimpong
  3. 3 cawan air
  4. 1 batang serai diketuk
  5. 10 biji bendi
  6. 2 biji tomato, dibelah dua (Kak Lat guna size kecil)
  7. 1 kuntum bunga kantan dibelah 4
  8. 3 helai daun limau purut dicarik (petua bagi wangi)
  9. 2 pokok daun kesum (Kak Lat tak letak, suami lupa beli😅)
  10. 1/3 cawan minyak
  11. 11/2 sudu teh garam
  12. 1/2 sudu teh gula
  13. Bahan A - Dikisar
  14. 20 tangkai cili kering (Kak Lat guna yg kurang pedas) - direbus
  15. 1 biji bawang besar
  16. 3 ulas bawang putih
  17. 1 biji tomato
  18. 2 sudu makan minyak (petua untuk menghancurkan biji cili)
  19. 1 cawan air
  20. belacan sebesar ibu jari (Kak Lat tak letak)

Langkah-langkah untuk menyiapkan Asam Pedas Ikan Jenahak

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Panaskan minyak dan masukkan serai. Tunggu hingga serai garing, masukkan bahan A. Tumis hingga pecah minyak kemudian, masukkan 1 cawan air. Reneh lagi sehingga mendidih.
  3. Masukkan campuran pertama air asam jawa (asam jawa + 1 cawan air). Tambah campuran kedua (asam jawa yang sama + 1 cawan air). Reneh lagi hingga mendidih.
  4. Masukkan ikan, bendi dan bunga kantan. (Masukkan juga daun kesum). Bila bendi dah empuk, masukkan tomato dan daun limau. Perasakan garam dan gula. Siap

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Asam Pedas Ikan Jenahak yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.