Resep Asam Pedas Johor Kepala Ikan, Sempurna

Asam Pedas Johor Kepala Ikan

Anda sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Asam Pedas Johor Kepala Ikan yang Enak yang unik?, Resep Asam Pedas Johor Kepala Ikan yang Enak Banget memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara membuat Resep Asam Pedas Johor Kepala Ikan yang Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Asam Pedas Johor Kepala Ikan yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Asam Pedas Johor Kepala Ikan, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Asam Pedas Johor Kepala Ikan yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Asam Pedas Johor Kepala Ikan yang dapat Anda jadikan wawasan.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Asam Pedas Johor Kepala Ikan adalah 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Asam Pedas Johor Kepala Ikan diperkirakan sekitar 30minit.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Asam Pedas Johor Kepala Ikan yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Asam Pedas Johor Kepala Ikan memakai 15 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

#goldenapron2020 #minggu36 #lastgoldenapron Dhuna nak dedikasikan resepi menu asam pedas johor kepala ikan merah. Kerana resepi ini adalah penutup contest tahun 2020 yang dhuna menang (juara). Pencapaian tertinggi setakat ini untuk tahun 2020. Alhamdulillah, resepi ini dhuna dan suami masak bersama. Kami dapat ikan merah besar. Berat 3kilo. Orang nelayan bagi masa suami semasa dia berlayar tempoh hari. Masa dapat tu suami cakap jom masak asam pedas, buh kepala ikan tu, kita sedekah lauk tu pada jiran-jiran selevel block ini. Masak la kami laki bini ketang ketung kat dapur. Nk siang ikan ni siap guna tukul 😜 sbb tulang keras kan. Apa yang istimewa asam pedas johor ini ialah sebab rasanya yang pekat, masam dan pedas bersatu. Rasa nya ringan je tapi memikat hati. Sampai jiran cakap masak lagi hantar lagi 🤪😜😜 Untuk last golden apron ini, nah persembahkan menu asam pedas johor. Anda pasti memikat. Jgn buang kuah tu kalau lebih simpan esok makan dengan lempeng. Sedap weii Oklah, jom kita ke resipinya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Asam Pedas Johor Kepala Ikan:

  1. Bahan Kisar/Tumis
  2. 8-10 tangkai cili kering
  3. 1 inci halia
  4. 2 biji bawang besar
  5. 5-6 ulas bawang putih
  6. Bahan Pelengkap
  7. Asam jawa dalam 2 sudu besar - di ambil airnya
  8. 5-6 tangkai bendi
  9. 1 genggam daun kesum
  10. 2 biji tomato - di belah empat
  11. Bahan Lain
  12. 2-3 sudu kecil garam
  13. 2-3 sudu besar gula
  14. Bahan Utama
  15. 1 ekor kepala ikan merah

Cara untuk membuat Asam Pedas Johor Kepala Ikan

  1. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan air asam jawa dan daun kesum
  3. Masukkan bendi, kepala dan isi ikan. Biar mereneh mesra. Perasakan dengan garam dan gula mengikut citarasa sendiri ya.
  4. Tutup api taburkan tomato dan dah siap!! Senang ajeee pun!

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Asam Pedas Johor Kepala Ikan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.