Cara Gampang Menyiapkan Daging Masak Merah, Enak

Daging Masak Merah

Anda sedang mencari inspirasi Resep Daging Masak Merah, Lezat yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Daging Masak Merah yang Menggugah Selera memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi tutorial cara menyiapkan Resep Daging Masak Merah yang Menggugah Selera untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Daging Masak Merah yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Daging Masak Merah, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Daging Masak Merah yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar mengenai Daging Masak Merah yang bisa kamu jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Daging Masak Merah yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Daging Masak Merah memakai 11 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Maaf gambar tak lawa sikit, Kebiasaannya masakan thailand ni selalu guna sos ikan, that’s why kita namakan ala thai cause kita letak sos ikan. Tapi kalau tak letak sos ikan pun takpe still sedap juga. Jadi kalau nak jadikan dia ala thai, tambah je sos ikan sikit. #bazaarramadan

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Daging Masak Merah:

  1. 500 gram Daging
  2. Bawang putih 4 ulas (cincang)
  3. Cili boh
  4. Sos bersaudara (tiram,tomato,cili). Sos ikan kalau nak ala thai
  5. Carrot ikut suka
  6. Tomato 1 biji
  7. Lada kecil 5 biji
  8. Bawang holland separuh
  9. Gula secukup rasa
  10. Garam secukup rasa
  11. Daun limau purut 3 ke 4 helai

Langkah-langkah untuk membuat Daging Masak Merah

  1. Rebus daging, simpan aie rebusan daging untuk masak nanti.
  2. Goreng daging sekejap je jangan sampai garing.
  3. Untuk tumis, masukkan bawang putih cincang. Kemudian cili boh. Tumis dan masukkan daging. Kemudian masukkan air rebusan daging secukupnya.
  4. Letak garam, gula secukup rasa. Sos tiram dan sos tomato 1 sudu, sos cili 2 sudu. Rasa la ye takut tak cukup rasa. Kalau kurang boleh tambah tambah sikit sos ke garam ke gula ke. Ha btw saya guna brown sugar, nak guna gula biasa pun buleh. Nak ala thai boleh letak sos ikan sikit
  5. Masukkan carrot, tomato, bawang, lada tadi sekali. Potong ikut suka. Masukkan daun limau purut dan siap.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Daging Masak Merah yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.