Cara Gampang Menyiapkan Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api Anti Gagal
Lagi mencari inspirasi Resep Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api yang Enak Banget yang unik?, Resep Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Cara Gampang Membuat Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api yang Enak Banget untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api yang bisa kalian jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api memakai 9 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Masak apa msa banjir? Bila banjir..sudah tentu banyak ikan ikan sungai yang tersesat..klau dah itu je rezeki ikan nye.. Boleh lah ambik di buat lauk sementara ada bekalan lain.. Sangkar adik ipar di sungai Pahang baru ni..ade yang kena hanyut..tapi nak rezeki..dapatlah beberapa ikan sungai yang "tersesat" Salah satu nya ikan lampam jawa ni.. Ambik..terus siang.. Alin pilih masak lemak je..sebab bahan dia mudah..dan hanya pakai santan kotak je.. Lampam jawa ni banyak tulang dan isinya agak tawar sedikit..jadi masakan ni..Alin tambahkan sedikit gula.. #CookpadCares
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api:
- 1 ekor ikan lampam jawa (558gram)
- Segenggam cili api (ikut tahap kepedasan)*
- 2 inci kunyit hidup"
- 1 sudu makan (rata) garam kasar*
- Bahan bertanda *tumbuk
- 1 sudu kecil gula
- Sekeping asam gelugur
- 1 kotak santan (200ml)
- 1 cawan air
Cara membuat Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api
- Didihkan sebentar santan +air dan bahan tumbuk..kacau supaya tidak berketul
- Apabila santan dah mendidih..Letakkan ikan..dan asam keping..
- Perasakan gula.garam Alin dah tak letak sebab dah tunjuk sekali dengan garam kasar.Kacau perlahan sampai ikan masak..boleh tutup api..
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Lampam Jawa Masak Lemak Cili Api yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!