Resep Gulai Nasi Dagang Terengganu yang Lezat
Anda sedang mencari inspirasi Resep Gulai Nasi Dagang Terengganu, Sempurna yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Gulai Nasi Dagang Terengganu, Enak Banget memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Langkah Mudah untuk Membuat Gulai Nasi Dagang Terengganu Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Gulai Nasi Dagang Terengganu yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Gulai Nasi Dagang Terengganu, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Gulai Nasi Dagang Terengganu yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar mengenai Gulai Nasi Dagang Terengganu yang bisa kamu jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Gulai Nasi Dagang Terengganu sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Gulai Nasi Dagang Terengganu memakai 13 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Gulai nasi dagang Terengganu Kebiasaannya warna nya agak gelap... Ianya gelap disebabkan campuran rempah.. Part gulai pun ramai ulama nasi dagang pertikaikan... Tapi bagi Alin senang..kita selesa yang macamana..sedap kat tekak kita cara macamna...harr ikut je cara yang kita suka.. Style 1 = ada yang lebih suka masukkan santan dahulu ...dan tunggu santan tu nak hampir hampir nak pecah minyak ..kemudian baru masukkan bahan lain.. Style 2 = tumis dulu cili BOH/ cili kisar Baru masukkan bahan lain.. Ada yang suka masukkan belacan dan kerisik... Tapi resepi Alin...Alin tak masukkan...belacan sebab ada orang alahan dengan belacan kan..kerisik pun tak masukkan... Sebab Alin xsuka kuah terlalu pekat atau terlalu cair ..suka yang sedang sedang je ..sebab tak nak cepat rasa muak.. Nak lagi sedap..dan untuk bangkitkan aroma..penghujungnya boleh masukkan sedikit halba... Tapi Alin xmasukkan pun...cukup je lah bau dan rasa halba tu dari nasi je..😊😊 Kuah nasi dagang ni tak perlu masak banyak pun..kena tengok anggaran nasi dagang kita masak..sebab kuah nasi dagang tak sama macam kita makan nasi kandar kena sedikit banjir ..nasi dagang..dalam satu senduk kecik atau anggaran 50gram dah cukup untuk satu pinggan hidangan.. Kuah pula tak boleh terlalu pedas ..sebab ianya akan menggangu rasa kuah tu ..sebab itu fungsi cili api di tabur atas gulai tu..supaya .time nak makan tu..bagi yang suka pedas..boleh pecahkan cili api tu semasa makan nanti..untuk rasa pedas...
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Gulai Nasi Dagang Terengganu:
- Bahan kisar
- 1 Biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 senduk sup cili kisar
- 1 batang kulit kayu manis
- Segenggam cili api
- 1 kerek/keping nisang
- Ikan yang telah di rebus(lihat resepi)
- 3 sudu besar rempah gulai(cap bunga rose)
- 1 sudu besar rempah masak (cap bunga rose)
- 500 ml santan
Langkah-langkah membuat Gulai Nasi Dagang Terengganu
- Letakkan 1 cawan minyak masak..Tumiskan cili kisar bersama kulit kayu manis...tumis sampai pecah minyak dan kemudian masukkan bahan kisar..tumis sampai naik bau dan masak.
- Kemudian masukkan rempah gulai dan rempah masak...letakkan sedikit air rebusan ikan...dan kacau sehingga rempah itu masak dan pecah minyak..
- Kemudian masukkan santan...dan air rebusan ikan...air rebusan boleh masukkan sedikit dahulu..dan rasalah dulu cukup atau tak rasa tu...tapi macam Alin...Alin masukkan 400 ml rebusan ikan... Ok kemudian masukkan ikan
- Dan nisang...kacau perlahan dan biarkan mendidih dengan api sederhana.masa ni boleh perasakan mana yang kurang..garam atau gula...mahupun asam keping..tapi Alin tak ejas dah..sebab rasa masin dan masak dari aku rebusan yang di masukkan tadi dah cukup..bila nampak dah mendidih...kecilakan api..dan biarkan dia mendidih manja tanpa perlu di kacau.tujuan untuk dapatkan warna yang cantik,sedikit pekat dan tidak pula terlalu cair...dan elok masaknya supaya tahan lebih lama dan sedap...
- Kemudian last masukkan cili api...siap...
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Gulai Nasi Dagang Terengganu yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!