Resep Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature Anti Gagal

Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature

Sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature Anti Gagal yang unik?, Resep Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara menyiapkan Resep Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature, Menggugah Selera untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Next adalah gambar tentang Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature yang bisa kamu jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature adalah untuk 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature diperkirakan sekitar 25 minit.

Baca Juga

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature menggunakan 13 bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Kaki ayam ni adalah favourite saya. Ada juga yang tak suka makan kaki ayam ni. Tapi kaki ayam ada khasiat juga tau. Boleh jer cuba resipi saya yang simple jer ni #minggu2 #bazaarramadan #goldenapron2020

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature:

  1. 500 gm Kaki Ayam
  2. Kicap Manis
  3. Serbuk Kunyit
  4. 2 ulas Bawang Putih
  5. Halia sebesar ibu jari
  6. Serai sebiji
  7. Cili Padi 3 biji
  8. Sos Tiram
  9. Sos Ikan Knife
  10. Maggi Secukup Rasa
  11. Lada Putih
  12. 1 1/2 sudu makan gula
  13. 3 cawan air

Langkah-langkah untuk menyiapkan Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature

  1. Cuci dulu semua bahan ya. Cuci bersih kaki ayam tu. Makanan sedap kena pentingkan kebersihan juga
  2. Potong 2 semua kaki ayam tu dulu
  3. Bawang putih, halia & serai tu main hentak jer guna pisau. Tak payah hiris & tumbuk sangat. Cili padi tu belah 2
  4. Guna periuk yang tak mudah melekat yer. Api dapur jangan besar sangat, jangan kecil sangat. Masakan ni kiter tak guna minyak masak k
  5. Masukkan kaki ayam dalam periuk. Tutup periuk tu sekejap dalam 5 minit. Korang akan nampak kaki ayam tu akan mengeluarkan 'jus' hihihihi
  6. Kemudian, baru masukkan 3 cawan air tu. Campak bawang putih, halia, serai & cili padi ke dalam periuk. Tutupkan periuk dan biarkan sampai mendidih
  7. Selepas mendidih, masukkan kicap manis, serbuk kunyit sedikit, sos tiram setengah sudu makan, sos ikan setengah sudu makan, maggi secukup rasa & gula (secukupnya)
  8. Tutupkan lagi periuk tu dan biarkan sampai korang tengok kaki ayam lembut & mula pecah kulit tu. Akhir sekali masukkan lada putih sedikit
  9. Kaki ayam ni kalau dibiarkan lama baru lembut dan sedap. Bila lembut, senang dimakan
  10. Kaki ayam masak kicap is doneeee. Selamat mencuba bagi yang suka makan kaki ayam

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Kaki Ayam Masak Kicap Michele's Signature yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.