Resep Masak Lemak Pucuk Labu, Lezat

Masak Lemak Pucuk Labu

Anda sedang mencari ide Bagaimana Menyiapkan Masak Lemak Pucuk Labu yang Bisa Manjain Lidah yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Masak Lemak Pucuk Labu Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyajikan Resep Masak Lemak Pucuk Labu, Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Masak Lemak Pucuk Labu yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Masak Lemak Pucuk Labu, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Masak Lemak Pucuk Labu enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Next adalah gambar berkaitan dengan Masak Lemak Pucuk Labu yang bisa sobat jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Masak Lemak Pucuk Labu adalah 6 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Masak Lemak Pucuk Labu diperkirakan sekitar 15minit.

Baca Juga

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Masak Lemak Pucuk Labu sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Masak Lemak Pucuk Labu memakai 10 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Hari ni tiba-tiba ada pucuk labu...garu-garu tangan nak menyiang sayur ni...ada yang kata ramas2 je...tapi saya kikis juga la dgn pisau lepas tu baru ramas-ramas sikit semasa basuh.Nak memasaknya sekejap je...nak makan pun sat je licin...bab nak siang sayur tu je leceh la berbulu-bulu😂😂😂 Apapun terima kasih resipi Sis Ziela Ali saya dah recook dan cooksnap tapi tambah udang la sikit 😃#cooksnap #goldenapron2020

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Masak Lemak Pucuk Labu:

  1. 1 ikat sayur pucuk labu
  2. 400 ml santan
  3. 5 cawan air
  4. 10 ekor udang saiz sederhana
  5. Segenggam ikan bilis
  6. 3 batang cili merah
  7. 1 biji bawang besar
  8. 1 ulas bawang putih
  9. 1 sudu besar garam
  10. 1 sudu teh serbuk perasa

Langkah-langkah membuat Masak Lemak Pucuk Labu

  1. Bersihkan sayur pucuk labu dan udang.Tumbuk bawang dengan ikan bilis.
  2. Satukan santan,air dan ikan bilis tumbuk bersama bawang tadi.Didihkan bersama pucuk labu dan cili merah...bila sayur labu dah masak masukkan udang dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
  3. Masak Lemak Pucuk Labu siap.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Masak Lemak Pucuk Labu yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.