Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ikan Pari Masak Asam Pedas yang Sempurna
Anda sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ikan Pari Masak Asam Pedas, Bisa Manjain Lidah yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Ikan Pari Masak Asam Pedas Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara menyiapkan Cara Gampang Membuat Ikan Pari Masak Asam Pedas Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Ikan Pari Masak Asam Pedas yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Ikan Pari Masak Asam Pedas, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Ikan Pari Masak Asam Pedas yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar seputar Ikan Pari Masak Asam Pedas yang dapat kalian jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ikan Pari Masak Asam Pedas adalah 3 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Ikan Pari Masak Asam Pedas diperkirakan sekitar 1 Jam.
Baca Juga
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Ikan Pari Masak Asam Pedas yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Ikan Pari Masak Asam Pedas memakai 10 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Resipi asam pedas ni pun resipi mak.. tak la pro masak mcm mak buat...
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Ikan Pari Masak Asam Pedas:
- Bawang merah besar
- Bawang putih
- Halba
- Biji sawi
- Halia
- Lada kering kisar
- Air asam jawa
- Bunga kantan
- Ikan pari
- Garam dan perasa
Cara untuk membuat Ikan Pari Masak Asam Pedas
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan sesikit halia.. bawang merah lagi byk lagi manis.. 3-4biji bwg merah besar tu pun ok.. bwg putih 2-3 ulas dan halia stengah inci pun boleh
- Panaskan minyak, dah panas masukkan halba dan biji sawi.. halba tu mcm stengah sudu besar dan biji sawi stengah sudu kecil.. agak2 je..
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan sedikit halia yang dah ditumbuk td dlm periuk.. masak hingga nampak garing sikit baru masukkan cili kisar td.. agak2 la byk mana ikut kepedasan yang kita nak.. masak hingga terbit minyak dan nampak garing kira lada n bawang cukup masak.. part ni paling penting.. byk org buat kdg lada xbrapa masak lagi dah msuk air asam jawa... So ingat yer.. lada cukup masak kompom lambat basi dan rasa lebih sedap..
- Masukkan air asam jawa.. ni biar masam dia cukup yer.. kami suka masam2 baru ada kick.. masuk skit2 air tak cukup tambah lagi tp agak2 yer jgn samapai tercair kuah pulak..agak2 je..
- Pastu masukkan ikan pari dan bunga kantan.. pasti kan mendidih betul.. mak kata biar masak air.. kira betul2 mendidih la..
- Masukkan garam dan perasa... Ikut la smua agak2 je ok..yg penting rasa masam dia kick..ala masa korang rasa mesti tau kurang dia kat mana kan.. so tambah mana yg kurang.. siap ready untuk makan..😋😋resipi simple je tapi boleh buat bertambah nasi 🙊🙊
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Ikan Pari Masak Asam Pedas yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!