Resep Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda, Enak
Sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda Anti Gagal yang unik?, Resep Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda, Lezat memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyajikan Cara Gampang Membuat Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar mengenai Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda yang dapat kamu jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda memakai 6 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Gulai sardin kulit rambai ni memang feberet arwah mak sis. Selain kulit yang muda , kulit rambai yang dah masak pun sedap dicampur dalam masakkan seperti gulai ikan salai, ayam atau pun daging.Kulit rambai yang masak biasanya dijemur untuk dikering kan. Jom kita tengok resipinya..😊
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda:
- 1 tin ikan sardin
- 1 kotak santan
- 10 biji cili api atau lebih
- 1 batang serai
- 1 inci kunyit hidup
- 2 tangkai rambai muda
Cara membuat Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda
- Mula mula buang biji rambai masukkan dalam bekas dan curah air panas, tujuan nya bagi kurangkan rasa masamnya.
- Masukkan santan dan bahan yang ditumbuk /blender dan serai yang dititik kedalamm kuali, masak kuah sampai hampir mendidih. baru masukkan sardin.Guna api serderhana dan kacau selalu bagi mengelakkan pecah minyak, rasa garamnya dan baru masukkan kulit rambai tadi..Kacau semua bahan supaya mesra dan sekata.
- Dah sekata dan rasa garamnya, boleh lah tutup api dan sedia untuk dihidangkan..
- #daridapurciknor
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Sardin Masak Lemak Cili Api Rambai Muda yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!