Cara Gampang Menyiapkan Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi, Lezat
Anda sedang mencari ide Resep Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi, Bisa Manjain Lidah yang unik?, Resep Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi, Lezat Sekali memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara menghidangkan Resep Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi, Sempurna untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian istimewa. Next adalah gambar berkaitan dengan Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi yang bisa kamu jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi adalah 5-6 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi diperkirakan sekitar 3 hari perap. 15 minit persediaan. 15 minit masak..
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi menggunakan 18 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
#goldenapron Kami sekeluarga, memang suka makan lauk Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi. Dulu, abah kata, di Pasar Segamat, memang orang beratur nak beli Ikan Baung yang segar dari sungai. Abah suka kalau ikannya rasa masin hasil diperap beberapa hari. Mak pula suka kalau kuahnya lebih pedas dan lebih masam. Mula-mula, kami sekeluarga makan lauk ini dengan nasi. Abah puji sedap. Jadi, esok harinya, kami makan jemput-jemput dengan cicah kuah pula. Jemput cuba ya resipi keluarga kami.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi:
- <Bahan mencuci ikan>
- 1 genggam asam jawa
- Air untuk mencuci
- 750 gram ikan baung
- <Bahan perapan ikan>
- 7 sudu besar garam
- 5 sudu besar serbuk kunyit
- 750 gram ikan baung (sudah dicuci)
- <Untuk masak lemak>
- 30 tangkai cili padi (50 gram) (dikisar)
- 90 gram kunyit hidup (dikisar)
- 750 gram ikan baung yang sudah diperap (dibilas sebentar)
- 1 1/2 cawan air (10 oz)
- 9 keping asam gelugur (dibilas)
- 2 kotak santan 200ml
- 1 sudu besar garam
Cara untuk menyiapkan Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi
- Mula-mula, buang isi perut ikan. Cuci ikan dengan air yang telah dicampur dengan asam jawa untuk hilangkan bau hanyir. Kemudian, bilas ikan dengan air bersih.
- Taburkan serbuk kunyit dan garam ke atas ikan baung. Gaul rata. Simpan, dalam peti sejuk bahagian sejuk beku selama 3 hari.
- Bahan-bahan untuk masak ialah ikan baung yang sudah diperap, kunyit hidup, asam gelugur, santan, air, santan dan garam (tiada dalam gambar). Sebelum masak, keluarkan ikan untuk proses nyahbeku. Apabila ais dah cair, basuh ikan untuk hilangkan serbuk kunyit dan garam di atas ikan. Rasa masin sebenarnya dah meresap ke dalam ikan. Jadi, proses ini hanya membuang garam yang berlebihan.
- Buang kulit kunyit hidup dan buang tangkai cili padi. Cuci bersih dan kisar dengan air yang sedikit.
- Masukkan ikan baung ke dalam periuk. Isi air sehingga separuh paras ikan. Kemudian, masukkan kunyit hidup dan cili padi yang telah dikisar tadi. Masukkan juga asam gelugur. Didihkan.
- Setelah 5 minit, masukkan 2 kotak santan. Masukkan garam. Rasa dan tambah jika perlu.
- Setelah, ikan empuk, Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi sudah siap dihidangkan. Lauk ini enak dimakan dengan nasi. Nak cicah dengan jemput-jemput pun sedap.
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!