Resep Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18, Lezat Sekali

Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18

Anda sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18 Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18 Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan panduan cara menghidangkan Langkah Mudah untuk Membuat Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18, Enak untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18 yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18 yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar seputar Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18 yang bisa kalian jadikan contoh.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18 yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18 menggunakan 11 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Di Terengganu, menu ni dijual di pagi hari. Biasanya dihidangkan bersama nasi lemak halba. Nak dimakan dengan lempeng pun bolehhhh. Padankan dengan apa jua hidangan. Kebanyakan hidangan Terengganu berasaskan ikan, segala-galanya ikan. Sambal ikan, keropok ikan, serunding ikan, karipap inti ikan, kuih bom inti ikan, eh semualah. Di rumah saya, sambal ikan bilis tak berapa laku dengan anak-anak sebab payah nak kunyah hahahahaha. Bila makan dengan sambal ikan tongkol, si kecik Awfa suka sangat! Siap 'demand' nak ikan lebih hehehehehe. Cubalah ye! #goldenapron #bebasgluten #sambal

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18:

  1. 1 ekor ikan tongkol saiz sederhana, disiang dan dipotong 5
  2. 3 keping asam keping (gelugur)
  3. 1 sudu kecil garam Himalaya
  4. Air, separas dengan ikan dalam periuk
  5. Sambal Ikan
  6. 3 biji bawang besar dikisar bersama bersama sedikit air
  7. 1 inci halia, dikisar bersama bawang besar tadi
  8. 2 sudu besar cili giling, lebih sekiranya mahu lebih pedas
  9. 1-2 cawan air rebusan ikan tongkol
  10. 1 keping gula nisang asli, secukupnya
  11. 1 sudu kecil garam Himalaya

Cara untuk menyiapkan Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18

  1. Rebus ikan bersama asam keping dan garam sehingga air rebusan berkurang separuh.
  2. Dalam kuali, tumis bawang dan halia sehingga naik bau dan keperangan.
  3. Masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan gula nisang dan gaul sehingga larut. Warna sambal akan menjadi gelap.
  5. Masukkan air rebusan ikan dan garam. Renih sehingga sedikit kering.
  6. Masukkan ikan yang sudah direbus dan ditoskan. Gaul perlahan supaya ikan sebati dengan sambal. Biar seketika supaya kuah sambal mesra dengan ikan.
  7. Sedia dihidang dengan nasi lemak halba.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18 yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.