Bagaimana Membuat Sardin Masak Lemak Cili Api yang Enak Banget

Sardin Masak Lemak Cili Api

Sedang mencari ide Resep Sardin Masak Lemak Cili Api yang Lezat Sekali yang unik?, Resep Sardin Masak Lemak Cili Api, Bisa Manjain Lidah memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menghidangkan Cara Gampang Menyiapkan Sardin Masak Lemak Cili Api Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sardin Masak Lemak Cili Api yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sardin Masak Lemak Cili Api, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Sardin Masak Lemak Cili Api enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Next adalah gambar berkaitan dengan Sardin Masak Lemak Cili Api yang dapat kalian jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sardin Masak Lemak Cili Api adalah 4-5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Sardin Masak Lemak Cili Api diperkirakan sekitar 20 minit.

Baca Juga

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Sardin Masak Lemak Cili Api sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Sardin Masak Lemak Cili Api menggunakan 15 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

#goldenapron Selalunya sardin kita buat sambal je kan. Boleh cuba resepi ni untuk kelainan.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Sardin Masak Lemak Cili Api:

  1. 1 tin sardin saiz besar
  2. 1 biji kentang dipotong nipis
  3. 1/2 kotak santan
  4. 1 cawan air
  5. 1 keping asam gelugor
  6. 1/2 sudu teh garam
  7. 1 helai daun kunyit
  8. 1 tangkai serai diketuk
  9. 2 sudu besar minyak masak
  10. 1 sudu teh garam (secukup rasa)
  11. Bahan Tumis Yg Ditumbuk
  12. 15 tangkai cili api
  13. 1 labu bawang besar
  14. 1/2 inci halia
  15. 1 ketul kunyit hidup

Cara untuk membuat Sardin Masak Lemak Cili Api

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Panaskan minyak dan goreng kentang separuh masak, angkat dan ketepikan.
  3. Tumis bahan-bahan tumbuk dan serai yg telah diketuk. Masukkan sedikit air dan masak hingga cili garing. Masukkan santan, asam gelugor dan air.
  4. Masukkan sardin beserta kuahnya sekali (tak nak letak kuahnya pun tak apa). Masukkan kentang yang telah digoreng tadi. Masak hingga mendidih tapi jangan sampai pecah minyak ye.
  5. Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan perasakan dengan garam.
  6. Dah siap, bolehlah dihidang. Sesuai dimakan dengan telur masin atau ikan masin. Nasi pula, panas-panas, tak cukup sepinggan.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Sardin Masak Lemak Cili Api yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.