Resep Kari Ikan Siakap Tanpa Santan yang Enak
Sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Membuat Kari Ikan Siakap Tanpa Santan, Lezat yang unik?, Resep Kari Ikan Siakap Tanpa Santan Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara memasak Resep Kari Ikan Siakap Tanpa Santan yang Sempurna untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Kari Ikan Siakap Tanpa Santan yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kari Ikan Siakap Tanpa Santan, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Kari Ikan Siakap Tanpa Santan yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar mengenai Kari Ikan Siakap Tanpa Santan yang dapat kalian jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Kari Ikan Siakap Tanpa Santan sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Kari Ikan Siakap Tanpa Santan memakai 18 jenis bahan dan 11 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Mudah Sedap Ringkas dan Menyelerakan. #goldenapron
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Kari Ikan Siakap Tanpa Santan:
- Seekor Ikan Siakap (1kg++)
- 100 g rempah kari
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 genggam asam jawa
- 1 sudu besar halba campur
- 3 helai daun kari
- 1 biji bunga lawang
- 5 biji bunga cengkih
- 1 batang kayu manis
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu kecil ajinamoto
- 1 sudu besar lada kisar
- 2 cawan minyak masak
- 3 mangkuk air
- 1 cawan air
- 1 biji tomato
Cara untuk menyiapkan Kari Ikan Siakap Tanpa Santan
- Siang ikan dan potong ikut saiz yang di kehendaki.Kemudian,cuci bersih ikan tersebut.
- Siap sediakan bahan2 yang diperlukan supaya senang dan mudah untuk memasak.
- Bahan2 untuk menumis.Bawang hendaklah di mayang2kan.Rempah kari tadi dijadikan pes dengan memasukkan 1 sudu besar lada kisar dan 1 cawan air kedalam rempah kari.
- Letak minyak dan tunggu sehingga minyak panas kemudian masukkan halba campur,daun kari,kayu manis bunga cengkih dan bunga lawang.tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bawang merah,halia,bawang putih.Tumis sehingga semua bahan2 tadi garing.Apabila sudah garing masukkan rempah kari yang sudah dijadikan pes tadi.masak sehingga rempah betul2 masak dan pecah minyak
- Asam jawa tadi diambil airnya dari 3 mangkuk dan masukkan ke dalam rempah yang sudah masak tadi.
- Masak sehingga kuahnya tadi mendidih kencang.Kemudian baru masukkan ikan tadi
- Tunggu mendidih sekali lagi.Apabila sudah mendidih baru terbalik2 kan ikan.
- Letak garam dan ajinamoto.Apabila sudah dapat rasa yg di kehendaki masukkan tomato yang di belah 4
- Masak seminit lagi dan padam Api.
- Boleh lah di hidang kan.Selain letak tomato kita boleh letak lada besar dan terung di dalam kuah ikan ini.Selamat Mencuba
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Kari Ikan Siakap Tanpa Santan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!