Cara Gampang Menyiapkan Masak Lemak Pucuk Paku, Lezat Sekali

Masak Lemak Pucuk Paku

Anda sedang mencari ide Bagaimana Menyiapkan Masak Lemak Pucuk Paku yang Enak Banget yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Masak Lemak Pucuk Paku, Enak Banget memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan membagikan tutorial cara menghidangkan Resep Masak Lemak Pucuk Paku Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Masak Lemak Pucuk Paku yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Masak Lemak Pucuk Paku, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Masak Lemak Pucuk Paku yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar tentang Masak Lemak Pucuk Paku yang dapat kalian jadikan contoh.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Masak Lemak Pucuk Paku diperkirakan sekitar 15 minit.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Masak Lemak Pucuk Paku sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Masak Lemak Pucuk Paku memakai 10 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Baca Juga

Berapa hari dah teringin nak makan pucuk paku. Asik la takde kt kedai. Rezeki semalam mak mertua bagi, terus la kita pecut buat masak lemak 🤭 macam biasa cara saya suka tumis dlu bahan-bahan

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Masak Lemak Pucuk Paku:

  1. 1 ikat pucuk paku
  2. 1/2 biji bawang merah (kisar)
  3. 3 biji bawang putih (kisar)
  4. 2 inci kunyit (kisar)
  5. 1 batang serai (ketuk)
  6. 4-5 biji cili padi (kisar)
  7. Pati ikan bilis
  8. santan rm2
  9. 2 cawan air
  10. Garam dan gula

Cara untuk menyiapkan Masak Lemak Pucuk Paku

  1. Potong pucuk paku dan cuci bersih. Ambil bahagian daun dan batang yang lembut sahajaa. Rendamkan dengan air garam supaya hilang segala kekotoran.
  2. Tumis kan bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga sedikit garing. Masukkan air, pati ikan bilis dan pucuk paku. Biarkan mendidih.
  3. Last masukkan santan dan perasakan dengan garam gula.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Masak Lemak Pucuk Paku yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.