Resep Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi Anti Gagal
Sedang mencari ide Resep Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Resep Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi, Lezat untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar seputar Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi yang bisa Anda jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi adalah 6 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi diperkirakan sekitar 1 jam.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi menggunakan 9 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
#goldenapron2020 #mingguke31 Ini kali ketiga suami dapat ikan patin hasil memancing di tasik di bawah rumah saya. Ikannya besar, badannya lebar tetapi tidak tembam. Tampung pula bentuknya. Langsung tidak sama seperti yang dijual di pasar. Daging ikan tu tidak ada lemak. Senang kerja saya nak membersihkannya. Selalu dapat ikan Keli. Tapi entah kemana ikan Keli tu pergi. Langsung tak dapat tangkap dia. Pandai betul dia menyorok. Kali pertama dan kedua suami minta masakkan tempoyak. Kali ketiga pula saya yang tentukan menu apa yang hendak dimasak. Saya suka Masak Lemak Cili Padi tanpa menggunakan bawang jika saya gunakan kunyit hidup. Jangan pelik pula bila baca resipi saya tiada bawang ya. Selamat Mencuba.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi:
- 1 ekor ikan patin
- 3 ketul kunyit hidup
- 1 genggam cili padi
- 4 batang serai
- 1 cawan belimbing kecil
- 1 sudu kecil garam
- 1/4 sudu kecil ajinamoto
- 2 kotak kecil santan pekat
- 3 cawan air
Langkah-langkah untuk membuat Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi
- Mula-mula sekali kita kena pancing ikan 😅. Kemudian kita jadi pakar pembedahan. (abaikan dapur basah saya yang macam kapal pecah. Janji bersih) Siang, potong dan cuci bersih sehingga hilang bau. Toskan air.
- Tumbuk kunyit hidup dan cili padi sehingga lumat. Kemudian tumbuk hancur serai. Masukkan ikan didalam periuk, masukkan juga kunyit hidup, cili padi dan serai yang ditumbuk. Tuangkan air dahulu. (saya kocak kotak santan bersama air). Hidupkan api sederhana besar, biarkan ikan masak dan kuah mendidih.
- Tuangkan santan pekat, masukkan garam dan ajinamoto serta belimbing. Gaul rata. Biarkan kuah mendidih sekali lagi. (disini pastikan api tidak terlalu besar untuk mengelakkan santan tidak pecah) Perasakan secukupnya. Siap!!
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!