Resep Mee Kari Daging, Bikin Ngiler
Anda sedang mencari inspirasi Resep Mee Kari Daging, Sempurna yang unik?, Cara Gampang Membuat Mee Kari Daging Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Resep Mee Kari Daging, Enak untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Mee Kari Daging yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Mee Kari Daging, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Mee Kari Daging yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Next merupakan gambar seputar Mee Kari Daging yang dapat Anda jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Mee Kari Daging sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Mee Kari Daging menggunakan 20 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
#goldenapron2020 #minggu16 Salah satu dari menu fav family sis, mee kari daging atau tulang,simple dan mudah. Sekali rasa pasti nak lagi..😘
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Mee Kari Daging:
- 1 pekat mee kuning
- 50 sen taugeh
- 1 biji cili merah
- 2 batang sawi
- 2 keping fish cake
- 1 paket tauhu kering/lampung
- 2 keping tauhu putih(goreng garing)
- 1/2 kg daging/tulang
- 1/2 kerang (optional)
- 4 sdb rempah kari daging
- 4 sdb rempah kari ikan
- 1 kotak santan
- 2 keping asam keping
- 2 sdk garam
- 1 labu bwg besar*
- 3 ulas bwg putih*
- 1 inci halia*
- 1 senduk udg kering *
- 2 kayu manis
- 3 bunga cengkih
Langkah-langkah membuat Mee Kari Daging
- Panaskan minyak dlm periuk, tumis bahan yg bertanda * yang telah dikisar halus hingga naik bau.Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga (buah pelaga dah habis jadi sis tak letak pun)
- Lepas tu masukkan rempah kari tadi yg telah dicampur dengan sedikit air, tumis sehingga betul2 masak dan sentiasa tambah air untuk betul2 masak, lepas tu masukkan santan, air rebusan daging.
- Perasakan dengan garam dan asam keping. Dah didih boleh tambah fish ball, fish cake, tauhu, hirisan daging tadi dan kerang jika ada. Terasa asam garamnya boleh tutup api siapp.
- Boleh lah dihidangkan dengan mee atau bihun yg telah dicelur sekejab. Hiasan ikut kegemaran kita nak letak apa. Selamat mencuba.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Mee Kari Daging yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!