Langkah Mudah untuk Menyiapkan Lidah Lembu Masak Merah Anti Gagal

Lidah Lembu Masak Merah

Anda sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Membuat Lidah Lembu Masak Merah, Menggugah Selera yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Lidah Lembu Masak Merah, Lezat Sekali memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Cara Gampang Membuat Lidah Lembu Masak Merah Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Lidah Lembu Masak Merah yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Lidah Lembu Masak Merah, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Lidah Lembu Masak Merah enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan istimewa. Next adalah gambar seputar Lidah Lembu Masak Merah yang dapat kalian jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Lidah Lembu Masak Merah yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Lidah Lembu Masak Merah menggunakan 16 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

#bazaarramadan Minggu 1 27/2020 Setiap kali pergi bazar ramadhan mesti mata cuba cari makanan yang jarang dimakan pada hari biasa. Lidah lembu memang jarang sangat nak jumpa kan. Saya dapatkan resepi ni dari kawan yang selalu makan lidah lembu ni dekat Golok (Thailand). Mula-mula nak pegang lidah lembu tu pun dah geli. Tapi gigih pegang dan cuba masak dek kerana nak cuba makan. Hasilnya sangat sedap! Rasanya sangat lembut dan tidak liat. Lebih sedap dari daging. Kena cuba buat untuk menikmati kesedapannya ❤️! Lihat resipi dibawah ⬇️

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Lidah Lembu Masak Merah:

  1. 1/2 kg lidah lembu
  2. 1 liter air (untuk rebus lidah sebelum dipotong)
  3. 1 liter air (untuk rebus lidah selepas dipotong)
  4. 10 helai daun limau purut(untuk rebus lidah dan goreng lidah)
  5. 1/2 sudu besar sos ikan
  6. 3 sudu besar sos tomato
  7. 1/2 sudu besar gula kabung
  8. 1 sudu besar pewarna merah
  9. 5 ulas bawang putih
  10. 5 inci halia
  11. 1 biji bawang besar
  12. 1 biji lada besar hijau
  13. 100 gram bunga kubis
  14. 4 biji baby tomato
  15. 1 tangkai daun sup
  16. 1 tangkai daun bawang

Cara membuat Lidah Lembu Masak Merah

  1. Rebus lidah lembu dan kikis lapisan luar lidah hingga bersih.
  2. Lidah yang telah direbus dipotong nipis. Tumbuk kasar bawang putih dan halia. Satukan lidah yang telah dipotong bersama halia dan bawang putih tumbuh, 5 helai daun limau purut dan pewarna merah. Rebus selama 15 minit. Saya guna periuk tekanan noxxa.
  3. Panaskan minyak dan masukkan lidah yang siap direbus kali kedua tadi. Kacau dan terus masukkan bawang besar, lada besar, gula kabung, sos ikan dan daun limau purut. Kacau rata.
  4. Kemudian masukkan bunga kubis, tomato dan sos tomato. Kacau sekejap dan boleh lah diangkat. Hiaskan dengan daun bawang dan daun sup. Siap! Selamat mencuba ❤️!

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Lidah Lembu Masak Merah yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.