Bagaimana Membuat Sambal Belimbing Hitam Pahang Anti Gagal
Anda sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Sambal Belimbing Hitam Pahang, Lezat Sekali yang unik?, Resep Sambal Belimbing Hitam Pahang, Enak memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Bagaimana Menyiapkan Sambal Belimbing Hitam Pahang yang Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal Belimbing Hitam Pahang yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Sambal Belimbing Hitam Pahang, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Sambal Belimbing Hitam Pahang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar tentang Sambal Belimbing Hitam Pahang yang bisa kamu jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal Belimbing Hitam Pahang adalah 2 kg sambal siap. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Sambal Belimbing Hitam Pahang sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Sambal Belimbing Hitam Pahang menggunakan 6 jenis bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Baca Juga
#TakLebih6Bahan Pokok belimbing buluh tahun ni bagi hasilnya yg lumayan juga..tahun lepas tatau kenapa banyak bunganya gugur. Maybe sebab tahun lepas musimnya berbunga ketika fenomena equinox yang memang panas sangat..so tahun lepas dapat buat juga walaupun sikit.. Tahun ni, anak Uchu kutip buahnya kat pokok untuk buat jeruk belimbing asam boi, dapatlah 6 kg dia kutip sendiri bahagian bawah2 aje bersama sepupu keciknya. Terkejut Uchu seplastik besar diorang bawak balik suruh buat jeruk..2 kg buat jeruk, 4 kg buat sambal belimbing..dari 4 kg direbus hitam cuma dapat 850g aje siap rebus..bila dah masak2 campur ikan bilis, cili, bawang, dapatlah 2 kg sambal bersamaan 4 balang biskut raya..iskkk tak cukup tu..setakat ni dah abis 2 balang pun!🤣🤣punah diet mak!🤣🤣 Tak puas hati, Ahad kelmarin Uchu pergi lagi ke kebun nak amik sendiri buah belimbing buluh ni. Tengok2 dah pun banyak gugur buruk kat bawah pokok..Kami pun pakat anak beranak kutip di pokok, panjat dan goncang pokok..🤣🤣 dapatlah 40 kg lebih.. Masa Uchu post sambal yang ni, dalam kawah tengah merebus lagi belimbing hasil hujung minggu baru ni..syoknya..Insyaallah boleh la share dgn adik beradik..hmm dengan korang boleh share resepi dan gamba ajelah..😁 Alhamdulillah nikmat Allah..😋
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Sambal Belimbing Hitam Pahang:
- 4.5 kg belimbing buluh (siap rebus menjadi lebih kurang 850 g)
- 1/2 cawan garam (untuk merebus belimbing)
- 600 g ikan bilis
- 500 g bawang merah
- 400 g cili (lebihkan untuk lebih pedas meraung)
- Gula (optional)
Cara membuat Sambal Belimbing Hitam Pahang
- Bersihkan buah belimbing buluh yang dibuang tangkai. Toskan. Taburkan garam. (Tin biskut timbang kilo yg besar takde, belimbing hampir 5 kg, tak muat la nak buat dlm tin biskut kecik je ada)
- Rebus (tanpa tambah air) selama lebih kurang 3-4 jam sehingga belimbing bertukar hitam dan airnya agak kering. (Lebih banyak belimbing, masa merebus sehingga hitam lebih lama..)
- Optional cara Uchu buat lewat malam pastu masuk tidur. Masukkan periuk dalam rice cooker besar yang diisi air. Tutup periuk dan tutup juga rice cooker. Esok pagi, sambung merebus atas dapur. At least belimbing dah keluarkan airnya malam tadi. So cepat lah nak merebus esoknya, aim untuk lunch!🤣🤣
- Ni hasil siap rebus.
- Semua bahan dikisar kasar manakala belimbing rebus dilenyek. Sukatan mangkuk/bekas/cawan: 1 mangkuk belimbing rebus 1 1/2 mangkuk ikan bilis 3/4 mangkuk cili 1 mangkuk bawang
- Tumis bawang merah sehingga kekuningan. Masukkan ikan bilis. Tumis sehingga ikan bilis menjadi agak kering dan garing.
- Masukkan cili dan belimbing. Masak sehingga agak kering.
- Optional: goreng bawang sehingga kecoklatan, tos kemudian kisar kering. Tambahkan ke dalam sambal.
- Tatkala Uchu post sambal hitam ni, hak 40kg masih sedang direbus..hihi
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Sambal Belimbing Hitam Pahang yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!