Resep Mi Kari Sepanjang Zaman yang Lezat Sekali
Lagi mencari ide Resep Mi Kari Sepanjang Zaman, Lezat Sekali yang unik?, Resep Mi Kari Sepanjang Zaman, Enak memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan tutorial cara membuat Bagaimana Membuat Mi Kari Sepanjang Zaman, Menggugah Selera untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Mi Kari Sepanjang Zaman yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Mi Kari Sepanjang Zaman, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Mi Kari Sepanjang Zaman enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Berikutnya merupakan gambar mengenai Mi Kari Sepanjang Zaman yang bisa kalian jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Mi Kari Sepanjang Zaman adalah 1 periuk utk 2 peket mi. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Mi Kari Sepanjang Zaman diperkirakan sekitar 45 minit.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Mi Kari Sepanjang Zaman sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Mi Kari Sepanjang Zaman menggunakan 31 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Mi kari ni sememangnya kegemaran seisi keluarga kita. Sememangnya resipi ni, olahan sendiri yang menggunakan kuah rebusan kulit udang. Selalunya musim cuti, musim raya, musim kumpul adik beradik, haaa makanya akan keluarlah menu ni 😋. Sempena ‘mottainai’ kan, jadinya kita up resipi ni. Jom masak 🥰✌🏻.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Mi Kari Sepanjang Zaman:
- Bahan untuk kisar
- 1 mangkuk kulit dan kepala udang kecil2, rebus kan dahulu, kemudian asingkan. Kisar kulit udang yg sudah direbus dgn sedikit rebusan air td
- 3 biji ubi kentang direbus dan dikisar lumat
- 1 biji keledek oren dipotong dadu dan dikisar lumat
- Bahan Tumisan dan Kuah
- 1 senduk besar minyak masak
- 1 peket rempah tumis kayu manis sekawanan
- 1 biji bawang besar dihiris
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 1 inci halia diketuk
- 2 helai daun kari
- 2 peket kecil serbuk kari daging cap tarbus
- 2 peket kecil serbuk kari daging cap O
- 1 mangkuk kecil isi ayam dipotong dadu
- 1 mangkuk kecil kerang yang sudah diperisi
- 1 peket fishbal potong 2
- 1 peket fishcake potong memanjang
- 1 peket kecil tauhu kering
- 1/2 kotak besar santan kotak
- 3 keping asam keping
- 2 1/2 sudu garam (boleh diolah rasa)
- 2 1/2 sudu serbuk perasa masakan hilal (boleh diolah rasa atau digantikan dengan kiub ayam/ikan bilis)
- 2 1/2 mangkuk sederhana air kosong
- Bahan pelengkap
- 2 peket mi kuning -
- 1 batang sayur sawi dicelur dan dipotong kecil
- 1 cawan taugeh dicelu seketika
- 3 batang daun bawang dihiris
- 3 batang daun sup dihiris
- 2 biji cili merah dihiris
- boleh ditambah telur rebus, limau nipis, sambal tumis
Cara untuk membuat Mi Kari Sepanjang Zaman
- Mula-mula sekali sediakan bahan2 kisar. Bahan utama ialah air rebusan dari kulit dan kepala udang. Jangan dibuang, sedap rasanya nanti 😋. Pastikan selepas kisar kulit udang, tapis air kisaran kulit udang dan masukkan ke dlm air rebusan awal td supaya kulit2nya tidak masuk kedalam kuah.
- Sediakan pula bahan2 yg lain seperti ayam, fishball, fishcake kerang dan sebagainya.
- Seterusnya kita mulakan proses menumis. Masukkan bawang2 yg telah dihiris beserta dengan kayu manis sekawanan. Bila dah garing, masukkan serbuk kari, kemudian gaul hingga sebati dan biarkan rempah ditumis elok.
- Seterusnya,masukkan air rebusan kulit udang td, serta air kosong dan juga ubi kentang keledek yang sudah dikisar. Kemudian gaul sebati, dan biarkan sehingga mendidih. Bila mendidih, ketulan ubi kentang dalam kuah akan larut.
- Apabila sudah mendidih, bolehlah masukkan ayam, fishball, fishcake. Biarkan mendidih sekejap, masukkan santan dan gaul sebati. Saya suka masukkan semua sekali bahan2 ini supaya kuah kita akn bertambah sedap.
- Seterusnya apabila sudah mendidih lagi, masukkan pula asam keping, garam dan perasa. Booeh diolah rasanya ye. Nak guna kiub ayam/ikan bilis pun boleh.
- Seterusnya, dah sebati semua, masukkan kerang, tauhu kering dan gaul sebati. Saya suka tutup periuk sekejap supaya wap2 air dan rasa dalam kuah sebati. Dah siap boleh sediakan bahan tambahan yg lain.
- Seterusnya, boleh potong sayur dan celur. Mi kuning juga kita celurkan sekejap. Sebelum celur basuh dulu ye, nak buang segala kotoran yg ikut sekali masuk dlm bungkusan plastik tu. Boleh juga direbuskan telur sebiji dua utk pelengkap rasa. Selamat mencuba 🥰.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Mi Kari Sepanjang Zaman yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!