Resep Sambal Tempoyak Pucuk Kayu Anti Gagal

Sambal Tempoyak Pucuk Kayu

Sedang mencari inspirasi Resep Sambal Tempoyak Pucuk Kayu yang Enak yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Sambal Tempoyak Pucuk Kayu yang Bisa Manjain Lidah memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menghidangkan Resep Sambal Tempoyak Pucuk Kayu yang Enak untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Sambal Tempoyak Pucuk Kayu yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Sambal Tempoyak Pucuk Kayu, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Sambal Tempoyak Pucuk Kayu yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar tentang Sambal Tempoyak Pucuk Kayu yang bisa Anda jadikan ide.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Sambal Tempoyak Pucuk Kayu yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Sambal Tempoyak Pucuk Kayu menggunakan 11 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Assalamualaikum,harini saya nak kongsi sedikit resepi yang saya belajar dari mak mertua. Pastikan sambal tempoyak ni ada cukup rasa lemak , masam , manis dan masin. Jadi pastikan anda guna tempoyak yang sedang elok sebab itu la terletaknya kesedapan resepi ni. Lagi satu jangan terlebih guna pucuk ubi and kaduk sebab nanti sambal ni boleh jadi pahit.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Sambal Tempoyak Pucuk Kayu:

  1. Pucuk ubi
  2. Pucuk kaduk
  3. 2 helai daun kunyit
  4. 2 batang serai
  5. 2-3 papan petai
  6. 1 genggam ikan bilis
  7. 3-4 sudu besar tempoyak
  8. 10 biji cili hidup - ikot kepedasan anda nak
  9. 1 inci kunyit hidup
  10. 1 cawan santan
  11. garam & gula secukupnya

Cara membuat Sambal Tempoyak Pucuk Kayu

  1. Hiris halus daun pucuk ubi, daun labu, daun kunyit dan serai- Ketepikan.
  2. Petai belah dua –ketepikan.
  3. Tumbuk kunyit hidup bersama cili padi sehingga lumat.
  4. Masukkan tempoyak, bahan hirisan, petai dan bahan tumbuk kedalam kuali
  5. Masukkan santan, ikan bilis, garam dan gula secukup rasa
  6. Masak di atas api perlahan sehingga kuah pekat
  7. Siap dan hidangkan bersama nasi panas. Jika tidak habis, simpan dalam peti sejuk. Selamat mencuba ☺️

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Sambal Tempoyak Pucuk Kayu yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.