Cara Gampang Membuat Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN, Menggugah Selera

Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN

Anda sedang mencari inspirasi Bagaimana Membuat Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN yang Enak Banget yang unik?, Resep Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN, Sempurna memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan berbagi panduan cara memasak Cara Gampang Membuat Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN, Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar seputar Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN yang dapat Anda jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN adalah Utk 5 org mkn. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN diperkirakan sekitar 30minit.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN memakai 12 bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Teringin nk msk btg keladi,kita dok bandar,mak dok kampung,nk blk jauh pulak.Tak tahu cara nk msk...dh msk takut gatai pulak bila mkn...jgn susah hati noh.Ceq leesa kan ada leh ajar ampa semua.😂 Lauk kampung mcm nie la penambah selera...ceq pun suka tau.Suka sgt2...selalu btg keladi femes dimsk asam rebus. Hah, arinie ceq Leesa sharekan pula msk lemak keladi.Yg pasti sdp jika digandingkan dgn ikn masin dan sambal belacan...pasti terangkat pinggan lah nk tambah nasi lg.Tak mau mkn dgn nasi pun takpa aaihhh, boleh diratah begitu saja tau...sedaq2 abih leh sepeyuk pasai meratah saja😂😂😂 Tak mau citer panjang dh..Jom ikut cara membuatnya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN:

  1. Sebatang keladi
  2. Sebiji bwg besar
  3. Sebatang serai diketuk
  4. 5 biji cili padi(jika suka pedas boleh lebihkan)
  5. Sebiji cili merah
  6. Segengam ikan bilis dibasuh bersih
  7. Semangkok santan pekat
  8. Garam kasar/garam halus,gula dan sedikit serbuk perasa
  9. Sedikit asam keping
  10. Sedikit serbuk kunyit
  11. Sedikit daun kesum utk wangikan lg msk lmk kita
  12. Air secukupnya utk kuah

Cara untuk membuat Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN

  1. Sebelum msk,kerat2kan dahulu.Kemudian,kita siatkan kulit luar keladi dahulu.Potong-potongkan dlm 2 inci mcm tu,ubi kalo besar kerat 2 yer.Kemudian bolehlaa dibasuh bersih. Celur/rebus dlm btg keladi td dengan sedikit asam keping serta sesudu garam.Celur agak2 dlm 5 minit yer.Jgn celur lama nnti lembik pulak.Toskan terus.Asam keping yg direbus td tak perlu dibuang yer.Tujuannya celur td, bagi hilang gatal btg keladi td.Bila mkn takdak la rasa gatal dilidah ditekak.Ini petua yer.Mesti ikut.😂
  2. Sudah celur siap.Bolehlah sedikan bhn-bhnnya.
  3. Kisar cilipadi,cili merah dan bwg besar.Kemudian, baru masukkan ikan bilis td.
  4. Kisar separuh kasar yer.Jika nk tumbuk cili bwg dgn ikn bilis pun boleh juga.sukahati..ceq mls,kisar lg mudahkan ampa😂Masukkan bhn kisar dlm periuk bersama santan pekat,serai dan sedikit serbuk kunyit.Masukkan secawan air.
  5. #Perlu diingat masak lemak perlu dikacau selalu supaya tidak pecah minyak sampai abis masak yer..kacau manja2 yer jgn ganas2 nnti takut hancur pulak😂.Masak sampai mendidih,selepas itu bolehlah masuk btg keladi celur td.Kacau rata,kacau selalu tau.
  6. Masak hingga mendidih lagi,masukkan garam gula serbuk perasa.Masukkan daun kesum serta jika kurang masam boleh masukkan sekeping lg asam keping.#Nak sdp msk lauk gunalah garam kasar,sdp lg dr garam halus biasa.nie petua ceq Leesa tau.😘
  7. Jika kuah pekat sangat,bolehlah dimasuk sedikit air panas.#Kuah jgn terlampau pekat,sbb nnti bila sejuk msk lmk kita akan pekat lg,biar sedikit cair sedang2 yer.Kerana btg dan ubi akan serap kuah bila sejuk.
  8. Rasakan apa yg kurang,tambah apa yg patut yer.Hah..tgok bila btg, ubi dah empuk,dah siap dh,tutup api tak perlu msk lama nnti lembut lembik sgt,boleh dh ampa cedok hidang.Ni org Kedah panggey "sayoq lemak keladi" gu ngan ikan masin sambai belacan fuh...bertambah nasi tau.Hah...kalo tak percaya try laa buat.InShaaAllah dijamin sedap aaihh😂

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Masak Lemak Btg Keladi Bersama Ikan Bilis #MAHN yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.