Langkah Mudah untuk Membuat Ikan Kembung Masak Kicap Bujang Anti Gagal
Lagi mencari ide Resep Ikan Kembung Masak Kicap Bujang, Enak Banget yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Ikan Kembung Masak Kicap Bujang yang Lezat Sekali memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan sharing panduan cara menghidangkan Resep Ikan Kembung Masak Kicap Bujang, Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Ikan Kembung Masak Kicap Bujang yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ikan Kembung Masak Kicap Bujang, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Ikan Kembung Masak Kicap Bujang yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Next merupakan gambar mengenai Ikan Kembung Masak Kicap Bujang yang dapat Anda jadikan contoh.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Ikan Kembung Masak Kicap Bujang yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Ikan Kembung Masak Kicap Bujang menggunakan 12 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Dulu masa zaman kecil2 arwah ibu selalu buatkan ikan/ayam masak kicap kalau arwah malas nak masak...Itu kira hidangan paling mudah dan simple bagi dia...Sekarang giliran sy untuk belajar masak makanan sendiri...Alhamdulillah diusia 19 ni sudah bermacam2 resepi sy dh masak💕💕💕 #myfirstrecipe3
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Ikan Kembung Masak Kicap Bujang:
- 5 ekor ikan kembung
- 1 Biji Bawang Besar
- 3 Ulas Bawang Putih
- 2 Inci Halia
- 3 Serangkai
- 1 Sudu Sos Cili
- 1 Sudu Kicap Pekat Lemak Manis
- 1 Sudu Sos Tiram
- Garam Secukup Rasa
- Gula Secukup Rasa
- 3/4 Gelas Air
- Cili Boh
Langkah-langkah membuat Ikan Kembung Masak Kicap Bujang
- Gaulkan ikan bersama serbuk kunyit dan garam. Goreng ikan sehingga rangup terlebih dahulu.
- Panaskan minyak masak serta tumiskan 3 serangkai, Cili boh, Bawang Besar, Bawang Putih & Halia sehingga naik bau
- Masuk 3/4 gelas air, masukan kicap, sos cili, sos tiram dan kacau sehingga sebati serta menggelegak dan barulah masukan ikan yang sudah digoreng rangup
- Serasikan rasa bersama garam dan gula mengikut rasa tekak anda. Hidangan boleh digidangkan!!!
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Ikan Kembung Masak Kicap Bujang yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!