Langkah Mudah untuk Menyiapkan Gulai Ikan Kering Penang, Bisa Manjain Lidah
Lagi mencari inspirasi Resep Gulai Ikan Kering Penang Anti Gagal yang unik?, Resep Gulai Ikan Kering Penang, Menggugah Selera memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan membagikan tutorial cara menyiapkan Langkah Mudah untuk Menyiapkan Gulai Ikan Kering Penang, Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Gulai Ikan Kering Penang yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Gulai Ikan Kering Penang, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Gulai Ikan Kering Penang yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Gulai Ikan Kering Penang yang dapat kalian jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Gulai Ikan Kering Penang adalah sekeluarga. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Gulai Ikan Kering Penang diperkirakan sekitar 45 min.
Baca Juga
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Gulai Ikan Kering Penang yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Gulai Ikan Kering Penang menggunakan 14 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Atau nama lain dipanggil gulai ikan masin. tapi belah utara panggil gulai ikan KERIN :). Tapi kalini saya tak pakai nanas. resepi ini tidak menggunakan garam.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Gulai Ikan Kering Penang:
- 4 paket ikan kering (ikan masin talang,ikan duri, ikan merah) pilih mana berkenan lah
- 3 sdb serbuk kari babas
- 1 sdb serbuk cili babas
- segenggam asam jawa - larutkan ikut banyak mana nak kuahnya
- santan kara sekotak
- Untuk Tumis Darat
- 2 biji bawang besar dipotong nipis
- 1 biji bawang putih dihiris
- 1 sdb jintan manis
- 2 pelepah daun kari
- Bahagian Akhir
- 2 biji kentang dipotong biasa
- 3 batang cili hijau potong tengah
- 3 biji terung bulat size sederhana dipotong biasa
Cara untuk membuat Gulai Ikan Kering Penang
- Mulakan dengan merendam semua ikan masin/ kering tadi dengan air biasa. Rendamkan untuk 10 minit bagi menghilangkan masin nya sedikit. Kemudian toskan airnya.
- Masukkan ikan masin/kering ke dalam periuk. masukan juga serbuk kari, serbuk cili dan air asam jawa. Masak sehingga naik bau dan karinya masak.
- Masukkan terung dan kentang. Jika nak guna nanas pun boleh. tapi kalini saya tak guna. Masak sehingga kentang/terung empuk. Masukkan santan dan masak seketika. setelah masak boleh ditutup api. tidak perlu letak garam kerana ikan masin tu dah masin. tapi kalau rasa tawar sedikit boleh la letak ikut selera okay. kalau nak letak gula sikit pun ok. nak letak stok ayam yg cair tu pun ok. tapi x perlu banyak yer. sikit sudah.
- Untuk tumis darat : panaskan minyak (kalau minyak lebih sikit cantik la kejadian gulai tu) dan tumiskan bahan-bahan tumisan tadi. Tumis sehingga naik bau dan sedikit garing bawangnya. Kemudian curahkan ke dalam periuk berisi gulai tadi.
- Basuh tangan, baca Bismillah, sedia untuk dibedal bersama keluarga dan rakan-rakan serta jiran tetangga. bila tumis tu bau dia naik semerbak, jiran kompom bau punya.jadi sedekah sedikit pada jiran.dapat pahala :)
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Gulai Ikan Kering Penang yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!