Langkah Mudah untuk Menyiapkan Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe yang Enak
Lagi mencari inspirasi Bagaimana Membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe yang Menggugah Selera yang unik?, Resep Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe yang Lezat Sekali memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyiapkan Cara Gampang Menyiapkan Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe, Sempurna untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Selanjutnya merupakan gambar seputar Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe yang bisa kalian jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe adalah 2-3orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe diperkirakan sekitar 35minit.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe memakai 11 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
45/2022/RoadtoWorldRecipes/1163 ❤️ Misi 1 CookRace : Fridge Moment ❤️ #Misi1 Resipi ni hasil inspirasi Mommy Zie @cook_24420183. Kebetulan dalam peti sejuk ada pucuk ubi rebus (hat ni rebuih sehari sebelum tu untuk buat ulam, tapi idak habis) 🤭. Pastu ada serai yang persis teratai layu di tasik madu (kecut) 😆 Tak lupa juga ikan bilis yang tinggal sikit. Jadi tu kita kasik perabih jela semuanya. Kurang-kurang dapat dah satu menu dinner gituu 😌 . Resipi Asal Pucuk Ubi Masak Lemak Cili Padi tapi hakak gantikan cili padi dengan cili kisar je sebab perut tak berapa ok seminggu dua ni. Tapi kadang2 makan juga cuma merana lak lepas tu😅. Yang hat tempe tu pulak, sajalah nak bagi banyak bahan dalam kuah. Actually not bad juga pucuk ubi campuq tempe ni haa. Nak tau rasa cmne. Cer korang coba yer 😬😄
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe:
- 1 ikat pucuk ubi (direbus)
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 sudu teh serbuk kunyit (resipi asal guna kunyit hidup)
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk kasar)
- 1 sudu besar ikan bilis (ditumbuk kasar)
- 1 sudu besar cili kisar (resipi asal guna cili padi)
- 1/2 cawan air
- 200 ml santan pekat
- 1 sudu besar garam bukit
- Secubit serbuk cukup rasa
- 1 keping tempe (dipotong kecil & digoreng garing)
Cara untuk membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe
- Pucuk ubi, cili kisar, bawang merah, ikan bilis, serai dan serbuk kunyit dimasukkan ke dalam periuk berisi air. Kacau sebati.
- Masukkan santan. Diikuti tempe goreng. Perasakan dengan garam dan serbuk cukup rasa.
- Kacau dan didihkan seketika. Tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
- Selamat mencuba 😋
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Cili & Tempe yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!