Resep Kari Ikan Kegemaran Anda Anti Gagal

Kari Ikan Kegemaran Anda

Sedang mencari inspirasi Resep Kari Ikan Kegemaran Anda, Bisa Manjain Lidah yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Kari Ikan Kegemaran Anda Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi tutorial cara memasak Resep Kari Ikan Kegemaran Anda yang Lezat untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Kari Ikan Kegemaran Anda yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kari Ikan Kegemaran Anda, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Kari Ikan Kegemaran Anda yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Kari Ikan Kegemaran Anda yang dapat Anda jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kari Ikan Kegemaran Anda adalah Untuk 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kari Ikan Kegemaran Anda diperkirakan sekitar 20 minit.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Kari Ikan Kegemaran Anda yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Kari Ikan Kegemaran Anda menggunakan 15 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

#dudukrumah dilanjutkan sehingga 12 Mei 2020. Nampak gaya, makin lama lah kita bermain masak-masak di rumah ya

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Kari Ikan Kegemaran Anda:

  1. Ikan Pilihan Anda
  2. Bendi
  3. Cili Hijau
  4. 3 ulas Bawang Putih
  5. Bawang Merah 2 Biji
  6. Halia sebesar ibu jari
  7. Serai 2 biji
  8. Cili Padi 3 biji
  9. Daun Kari
  10. 3 sekawan
  11. Kari Ikan
  12. Santan
  13. Serbuk Kunyit
  14. Air Asam Jawa
  15. #maggisecukuprasa

Langkah-langkah membuat Kari Ikan Kegemaran Anda

  1. Cuci semua bahan-bahan untuk dimasak. Potongkan ikan pilihan anda. Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili padi, halia & serai.
  2. Panaskan minyak masak dalam periuk, tumiskan bahan yang ditumbuk, daun kari & 3 sekawan. Letakkan serbuk kunyit sedikit.
  3. Naik bau, masukkan kari ikan dan tumis sehingga pecah minyak. Kemudian, masukkan air asam jawa.
  4. Masukkan satu sudu makan #maggisecukuprasa dan tumis lagi. Kemudian, masukkan 2 gelas air.
  5. Masukkan ikan pilihan anda dan tutupkan periuk. Bila ikan setengah masak, masukkan santan. Santan saya sudah campur sedikit garam & ajinomoto. Bila ikan hampir nak masak, masukkan cili hijau dan bendi. Boleh letak kacang hijau & terung purple ya, saya takder bahan tu so letak apa ada jer
  6. Ikan dah masak, bendi pun cukup masak. Jangan lama sangat rendam bendi tu, lembut nanti tak sedap. So is doneeee & boleh hidangkan. Sedappppp

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Kari Ikan Kegemaran Anda yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.