Cara Gampang Menyiapkan Pulut sambal terengganu, Lezat

Pulut sambal terengganu

Lagi mencari inspirasi Resep Pulut sambal terengganu Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Pulut sambal terengganu, Bisa Manjain Lidah memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Langkah Mudah untuk Membuat Pulut sambal terengganu yang Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Pulut sambal terengganu yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Pulut sambal terengganu, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Pulut sambal terengganu yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Pulut sambal terengganu yang bisa kalian jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Pulut sambal terengganu adalah 5 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Pulut sambal terengganu yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Pulut sambal terengganu memakai 9 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Baca Juga

Orang tua2 suka sgt mkn pulut ni.. Cuba anda try.... #dudukrumah #kitajagakita

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Pulut sambal terengganu:

  1. 2 cawan Beras pulut
  2. 5 ekor Ikan selayang atau selar yang telah dikukus
  3. Kelapa parut (jangan terlalu tua)
  4. 6 biji Bawang merah
  5. Lada hitam(mengikut kepedasan)
  6. Garam
  7. Gula
  8. Serbuk perasa
  9. Air untuk masak pulut

Langkah-langkah untuk membuat Pulut sambal terengganu

  1. Beras Pulut dicuci dan masukkan kedalam periuk bersama sedikit air lalu dimasak sehingga masak.. Dan bila dah masak biarkan sehingga sejuk.
  2. Untuk membuat sambal... Tumbuk lada hitam dan bawang merah sehingga lumat.
  3. Kemudian masukkan ikan rebus tadi bersama bahan yang ditumbuk dan tumbuk sekali lagi sehingga lumat n sebati.
  4. Ambilkan kuali, pnaskan kuali dan masukkan kelapa parut n goreng bersama bahan yang ditumbuk tadi, masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Goreng sehingga sebati n sehingga menjadi kering...
  5. Bila dah masak sambal tadi, ambil pulut yang telah dimasak tdi, buatkan bulat sebesar penumbuk dan gaul bersama sambal tadi... Nahhh!! Dah siap pun PULUT SAMBAL TERENGGANU kita 😀😀😀😀 selamat mencuba 👍
  6. Kalau dah cuba jangan lupa komen tau.. 😀😀😀😀

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Pulut sambal terengganu yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.