Resep Pucuk Paku Masak Lemak Kuning Anti Gagal

Pucuk Paku Masak Lemak Kuning

Lagi mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Pucuk Paku Masak Lemak Kuning yang Menggugah Selera yang unik?, Resep Pucuk Paku Masak Lemak Kuning Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan berbagi tutorial cara memasak Resep Pucuk Paku Masak Lemak Kuning yang Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Pucuk Paku Masak Lemak Kuning yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Pucuk Paku Masak Lemak Kuning, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Pucuk Paku Masak Lemak Kuning yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Next adalah gambar berkaitan dengan Pucuk Paku Masak Lemak Kuning yang bisa Anda jadikan wawasan.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Pucuk Paku Masak Lemak Kuning sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Pucuk Paku Masak Lemak Kuning menggunakan 11 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Lauk tengah hari saya hari ni..teringin sgt nak makan pucuk paku masak lemak kuning style mak saya ni sebab dah lama tak makan. 2-3 hari dah cari pucuk paku, hari ni baru jumpa..sedap makan dgn nasi & ikan goreng panas2 cicah sambal belacan 😋👍

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Pucuk Paku Masak Lemak Kuning:

  1. 👉2 ikat pucuk paku
  2. 👉5 ulas bawang merah
  3. 👉1 inci kunyit
  4. 👉1/2 cawan ikan bilis - di rendam sekejap di dlm air
  5. 👉1 sudu teh serbuk lada hitam
  6. 👉2 cawan santan pekat
  7. 👉2 cawan air
  8. 👉1/2 biji bawang besar - di potong besar
  9. 👉1/2 biji cili merah besar
  10. 👉1 sudu besar gula @ secukup rasa
  11. 👉1 sudu teh garam @ secukup rasa

Cara untuk membuat Pucuk Paku Masak Lemak Kuning

  1. Cabut pucuk paku dari batangnya. Alhamdulillah betul2 dpt pucuknya..bukan daun..
  2. Tumbuk bawang merah, kunyit & ikan bilis hingga agak halus. Biasanya saya guna seekor ikan selayang/sardin rebus, tapi saya terlupa beli tadi, jadi saya guna ikan bilis saja..pun boleh & sedap
  3. Panaskan santan, kemudian masukkan bahan2 tumbuk tadi & lada hitam
  4. Kacau sentiasa supaya santan tidak pecah. Bila dah mendidih, masukkan gula, garam & pucuk paku
  5. Masukkan juga bawang besar & cili merah. Kacau hingga semuanya sedikit layu & tutup api

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Pucuk Paku Masak Lemak Kuning yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.