Langkah Mudah untuk Menyiapkan Lontong dan Sambal Sotong, Sempurna
Lagi mencari inspirasi Resep Lontong dan Sambal Sotong, Bisa Manjain Lidah yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Lontong dan Sambal Sotong yang Bikin Ngiler memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara menyajikan Langkah Mudah untuk Membuat Lontong dan Sambal Sotong Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Lontong dan Sambal Sotong yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Lontong dan Sambal Sotong, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Lontong dan Sambal Sotong enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan spesial. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Lontong dan Sambal Sotong yang bisa Anda jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Lontong dan Sambal Sotong sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Lontong dan Sambal Sotong memakai 32 jenis bahan dan 11 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Bila dapat tajuk menu lontong, termenung kejap sebab dah lama tak masak lontong, kuah lodeh dan sambal. Biasanya kombinasi yang saya panggil lontong ini popular di hari lebaran. Tapi lebaran kali nie masak menu lain. Nak kena ingat semula dan asyik terlupa jea nak masak sebab kesibukan tugasan harian. Pastu tetiba teringat ku belum masak lagi. Apa lagi kalut la nak kena masak. Kali nie lontong bersama lodeh dan sambal sotong sebab sambal sotong nie feberet anak-anak. Jom cuba menu ini 😘 #lontong #goldenapron2020 #minggu8
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Lontong dan Sambal Sotong:
- 10-15 nasi himpit peket kecil (direbus sehingga masak)
- Lodeh
- 8 ulas bawang merah (kisar)
- 1 inci kunyit hidup (kisar)
- 2 sudu besar udang kering (rendam dan kisar)
- 1 batang karot (potong panjang)
- 5 batang kacang panjang (potong 1 inci panjang)
- 1/4 biji kubis
- 1/4 biji sengkuang (potong panjang)
- 1 biji terung
- 1 biji kentang
- 1-2 keping fucuk (rendam dan potong kecil)
- 1 peket suhun (rendam)
- 1 keping tempe (potong sederhana besar dan goreng)
- 2 keping tauhu (potong kecil dan goreng)
- 2 biji cili merah (optional)
- 2 batang serai (diketuk)
- 2 santan kotak kecil
- 1-2 cawan air (mengikut kepekatan)
- 1-2 sudu kecil garam(secukup rasa)
- 1 sudu besar gula perang (secukup rasa)
- 1 kiub ikan bilis (optional)
- 1 sudu teh serbuk kunyit (untuk menaikkan warna kuah lodeh)
- Sambal Sotong
- 3-5 ekor sotong
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 3 asam keping
- 1 batang serai
- 1 senduk cili kering kisar
- 1-2 sudu besar gula perang (secukup rasa)
- 1 sudu kecil garam (secukup rasa)
Cara untuk menyiapkan Lontong dan Sambal Sotong
- Sediakan bahan-bahan yang diperlukan
- Rebus nasi himpit sehingga masak
- Kisar bawang merah, kunyit hidup dan udang kering bersama 1/2 cawan air.
- Masak bahan kisar atas dapur sehingga masak. Tambah air 1-2 cawan
- Sambil tunggu bahan kisar masak, boleh goreng tauhu dan tempe dahulu dan letak tepi
- Bila dah nampak bahan kisar masak, boleh masukkan sayur yang keras dahulu sehingga yang lembut
- Masukkan santan, tempe dan tauhu yang telah digoreng, gula serta garam. Saya letak kiub ikan bilis sebab kebetulan stok udang segar habis. Letak serbuk kunyit sedikit untuk menaikkan warna kuah lodeh. Kacau perlahan agar tidak berketul. Bila siap dah boleh sediakan sambal sotong pula.
- Siapkan bahan membuat sambal sotong. Kisar bawang besar dan bawang putih.
- Tumis cili kisar sehingga masak dan naik minyak. Letak gula, serai dan tumis sekejap. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau.
- Bila nampak betul-betul masak, masukkan sotong, garam dan asam keping dan siap.
- Potong nasi himpit yang telah rebus, curahkan kuah lodeh atas nasi himpit dan letakkan sedikit sambal sotong. Okey dah boleh raya 😍😍😍
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Lontong dan Sambal Sotong yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!