Resep Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu, Menggugah Selera
Sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Membuat Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu, Enak Banget yang unik?, Resep Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu, Lezat Sekali memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara menghidangkan Resep Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu yang dapat sobat jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu adalah 3 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu diperkirakan sekitar 25-30 minit.
Baca Juga
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu menggunakan 13 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Ikan bahulu ni rasa sama macam ikan air tawar. Jenis kan yang banyak tulang.Selalu dibakar harini saya buat masak lemak cili api. Sangat-sangat sedap isinya yang lemak manis Tapi pada yang tak biasa atau tak pandai makan ikan bertulang banyak ni kena hati2.Ikan ini jenis ikan bertulang sama macam ikan Terubuk.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu:
- 1 ekor ikan bahulu dipotong -cuci bersih
- 10 biji cili padi/cili api✅
- 3 ulas bawang merah✅
- 3 ukas bawang putih✅
- 1 inci halia✅
- 1 inci lunyit hidup✅
- 2 keping asam gelugur/asam keping
- 2 sudu teh maggi cukup rasa
- Secubit garam
- 1 batang serai diketuk
- 200 ml santan kotak/santan fresh
- 1 1/2 cawan air
- 1 helai daun kunyit (jika ada)
Langkah-langkah untuk membuat Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu
- Kisar semua bahan bertanda ✅panaskan minyak,tumis serai dan bahan kisar hingga berbau wangi.
- Masukkan maggi cukup rasa, asam keping dan secubit garam. Masukkan ikan. Kemudian masukkan santan dan air. Kacau perlahan.
- Masukkan terung dan sambil dikacau perlahan-lahan sehingga mendidih supaya santan tidak meruap.Kuah akan menjadi cantik tidak berbintil.
- Bila sudah masak matikan api, sendukkan didalam mangkuk dan sedia dihidangkan.
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Masak Lemak Cili Api Ikan Bahulu yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!