Resep Mee Kari Udang Galah, Enak

Mee Kari Udang Galah

Lagi mencari ide Resep Mee Kari Udang Galah yang Bisa Manjain Lidah yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Mee Kari Udang Galah, Enak memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan berbagi panduan cara menghidangkan Resep Mee Kari Udang Galah Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Mee Kari Udang Galah yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Mee Kari Udang Galah, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Mee Kari Udang Galah yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar tentang Mee Kari Udang Galah yang dapat kalian jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Mee Kari Udang Galah adalah 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Mee Kari Udang Galah diperkirakan sekitar 1 jam.

Baca Juga

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Mee Kari Udang Galah sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Mee Kari Udang Galah menggunakan 23 bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Viral sungguh kat Kuantan ni udang galah RM1. Kita pun beli laa, memang niat nak masak mee kari. Anak panggil baby udang. Boleh laa nak. 😅

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Mee Kari Udang Galah:

  1. Bahan Kuah Mee Kari
  2. 1 biji bawang besar
  3. 3 ulas bawang putih
  4. 1 inci halia
  5. 1 sudu besar ikan bilis
  6. 7 tangkai lada kering (rendam sampai lembut)
  7. 3 cawan minyak masak
  8. Air secukupnya
  9. 1 paket kecil rempah kari ikan
  10. 15-20 ekor udang galah kecil
  11. 3 keping fishcake
  12. 1/2 sudu besar pes asam jawa
  13. 1 kiub ikan bilis
  14. Garam dan gula secukup rasa
  15. 1 kotak kecil santan
  16. 2 sudu besar kerisik
  17. 9-10 biji tauhu pok (belah dua)
  18. Bahan lain
  19. Sebungkus mee kuning (celur, bilas dan toskan)
  20. 1 pokok sawi (celur dan toskan)
  21. Telur rebus
  22. Hirisan daun sup
  23. Hirisan cili api

Langkah-langkah untuk membuat Mee Kari Udang Galah

  1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lada kering dan ikan bilis dengan setengah cawan air sampai lumat. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai garing. Tambah secawan air.
  2. Masukkan rempah kari ikan. Kacau sampai garing, pecah minyak dan rempah betul betul masak. Masukkan air untuk kuah dalam 3 ke 4 cawan air, bergantung suka kuah pekat atau kuah cair. Kacau sebati.
  3. Masukkan udang galah dan fishcake. Kacau dan biar mendidih.
  4. Masukkan pes asam jawa, kiub ikan bilis.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kacau dan biar mendidih.
  6. Masukkan santan, bilas kotak dengan sedikit air dan masukkan. Tambah kerisik. Kacau sampai semuanya sekata.
  7. Bila kuah dah mendidih, bahan bahan semua masak elok, masukkan tauhu pok. Kacau dalam 2 ke 3 minit, tutup api. Tuang kuah dan bahan bahannya kedalam mangkuk ada mee. Letak sawi, telur rebus, tabur daun sup dan cili api. Siap.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Mee Kari Udang Galah yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.