Langkah Mudah untuk Membuat Masak Lemak Kuning Ikan Pelata yang Lezat
Lagi mencari ide Langkah Mudah untuk Membuat Masak Lemak Kuning Ikan Pelata Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Masak Lemak Kuning Ikan Pelata yang Bisa Manjain Lidah memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Langkah Mudah untuk Menyiapkan Masak Lemak Kuning Ikan Pelata, Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Masak Lemak Kuning Ikan Pelata yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Masak Lemak Kuning Ikan Pelata, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Masak Lemak Kuning Ikan Pelata enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Masak Lemak Kuning Ikan Pelata yang dapat sobat jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Masak Lemak Kuning Ikan Pelata sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Masak Lemak Kuning Ikan Pelata menggunakan 12 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
#1post1hopev2 Ni resepi dari mak. Memang resepi mak macam ni. Lama dah tak makan. Selalu buat ditumbuk cili apinya.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Masak Lemak Kuning Ikan Pelata:
- 6 ekor ikan pelata (ikut citarasa, kembung lagi sedap)
- 1 kotak kecil santan kara
- 1 cawan air (anggaran)
- 10 biji cili api diketuk atau dipotong 2
- 2 keping asam gelugor
- 1 batang serai diketuk
- 1 labu bawang besar dihiris
- 1 helai daun kunyit disiat
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 batang timun
- 1/2 biji tomato dipotong 4
- 1 sudu teh garam (secukup rasa)
Cara untuk menyiapkan Masak Lemak Kuning Ikan Pelata
- Sediakan bahan-bahan.
- Satukan santan, air, cili, bawang, asam gelugor, serai, daun kunyit dan serbuk kunyit di dalam periuk. Masak dengan api perlahan. Sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak.
- Setelah mendidih, masukkan ikan dan timun yang dipotong memanjang dan dibuang biji.
- Seterusnya, masukkan tomato dan perasakan dengan garam.
- Siap, bolehlah dihidang.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Masak Lemak Kuning Ikan Pelata yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!