Resep Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis, Lezat

Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis

Anda sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis, Enak Banget yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis yang Lezat Sekali memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara memasak Resep Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis yang Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar seputar Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis yang dapat sobat jadikan wawasan.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis adalah 4 org. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis diperkirakan sekitar 1 jam jer.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis memakai 12 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Biasa orang buat stim ikan siakap jer, kita cuba ikan bawal emas beli di pasar UTC jer cakap cina dengan auntie tue sikit..hehe, ikan sangat fresh, mmg keje aku selalu g pasar, anak bongsu x manja tau😆😆bedikari, makan untuk 4 org jer, bonda ,saya, kakak, anak kak long(anak buahlah tu), dia cakap Acu masak sedap lah😂😂, nak share resepilah #goldenapron2020

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis:

  1. Ikan Bawal Emas 1 ekor besar
  2. Bawang merah 1 biji *
  3. Bawang holland 1/2 biji
  4. 5 ulas Bwang putih *
  5. Halia potong hirisan sikit *(tinggalkan sedikit letak atas ikan)
  6. Cili api 2 biji *
  7. 1 keping asam gelugor
  8. Serai hiris sedikit *
  9. Sos tiram
  10. Garam, gula, sedikit perasa
  11. daun bawang potong pendek2
  12. Guna Pes Kuah sambal tumis Brahims

Cara untuk menyiapkan Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis

  1. Masukkan ikan bawal dalam loyang dengan periuk kukus yang telah dibersihkan ye
  2. Yang bertanda * ni semua di blenderkan & satukan pes brahims & asam keping & letakkan sos tiram dalam 2 sudu besar (gaul kasi rata & atas ikan juga)
  3. Letak garam, gula & perasa sedikit
  4. Letak daun bawang tadi (Tabur atas ikan & sekeliling sedikit)
  5. Taburkan lebihan halia atas ikan
  6. Bawang holland potong bulat2 & tabur di sekeliling juga dalam beberapa minit jer
  7. Boleh dihidangkan dengan nasi panas & makan bersama ikan kukus
  8. Tempoh masak ikan tu dalam 20 minit, agak2 dah lembut ikan tu dan kuah dia pun dah cukup rasa, Boleh tutup apilh👩‍🍳

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Ikan Bawal Emas Stim Pes Brahims Kuah Sambal Tumis yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.