Bagaimana Membuat Mee Kari, Enak Banget
Sedang mencari ide Bagaimana Membuat Mee Kari yang Bikin Ngiler yang unik?, Cara Gampang Membuat Mee Kari yang Menggugah Selera memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi panduan cara memasak Langkah Mudah untuk Menyiapkan Mee Kari, Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Mee Kari yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Mee Kari, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Mee Kari enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Seterusnya merupakan gambar seputar Mee Kari yang bisa kalian jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Mee Kari adalah 12-13 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Mee Kari diperkirakan sekitar 45 minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Mee Kari sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Mee Kari memakai 32 bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Alin buat apa yang ada je dalam peti... Jika ada kerang .boleh letak kerang..
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Mee Kari:
- 1 cawan minyak masak
- 2-3 tangkai daun kari
- 1 batang kulit kayu manis 2 bunga lawang 3 cengkih 3 pelaga
- Bahan untuk stok ayam
- 1/2 ekor ayam (potong kecil)
- 2 liter air biasa
- 2 sudu kecil gula
- 2 sudu besar garam
- Bahan untuk stok udang
- 7-8 ekor udang size sederhana
- 500 Ml air biasa
- Bahan Kisar
- 1 biji bawang besar (sederhana besar)
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 3 ulas bawang putih
- Bahan Perasa
- 2 sudu besar garam
- 2 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu besar serbuk cili
- 2 sudu besar rempah kari
- 3 sudu besar cili kisar
- Bahan Sampingan
- 400 ml santan pekat kotak
- 1 paket fish ball
- 1 paket fish cake(Alin tak letak sbb xde)
- 1 paket tauhu goreng
- 1 keping asam gelugur
- Untuk bahan aksesori mee kari
- 3 paket mee kuning(di celur sekejap)
- Taugeh/sawi/ dicelur sekejap
- Telur rebus
Cara untuk membuat Mee Kari
- Leburkan semua ayam yang dipotong kecil sampai masak..kemudian..asingkan ayam dan stok ayam ni..
- Untuk stok udang pun macam tu juga..cuma udang ni sekejap je.cukuplah sekadar udang bertukar warna..
- Tumiskan bahan rempah sekawan.. kemudian tumiskan bahan kisar.. sepatutnya letakkan trus daun kari..tapi Alin lupa nk petik tepi rumah.. Ok..masukkan cili kisar..tumis sampai naik bau
- Masukkan semua bahan perasa.tumis sekejap.jika kelihatan agak kering..ambik sedikit air stok ayam tadi..dan tumiskan sampai pecah minyak..tumis tu..api pelan je..tapi sntiasa kacau takut hangit.
- Ok..sbb lupa tadi..so kita letak kedian daun kari..tak ape..tak yah ghisauuu..xde sape nak marah,😆 Tumis lagi sampai macam dalam gambar
- Kemudian masukkan. Semua stok ayam dan udang..buh asam kepinh..kacau sampai mendidih
- Dah mendidih masukkan pula santan pekat..masukkan fish ball..dan tauhu goreng..
- Masukkan ayam..udang..kacau sekejap je..sbb udang tu dah masak..ok siap di hidangkan 👍
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Mee Kari yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!